A piskótatekercs egy régi klasszikus. Főleg baracklekváros változatára emlékezünk vissza a menza-időszakból, vagy büfék kínálatából, de ennél sokkal változatosabban is elkészíthetjük. Gyümölccsel gazdagítva különösen finom lesz. Természetesen ebben is az eper a favorit, amelyet egy kis könnyű túrókrémmel igazán parádésan finomra varázsolhatunk.
Hozzávalók:
6 tojás
120 cukor
6 evőkanál víz
120 g liszt
1 kiskanál sütőpor
250 g túró
3-4 evőkanál tejföl
3-4 evőkanál porcukor
vaníliáscukor
250 g eper
4-5 kanál eperdzsem
Elkészítés:
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a vizet is. Egy másik edényben keményre verjük a tojásfehérjét, és ezt is a keverékhez adjuk. Egy sütőpapírral bélelt téglalap formájú tepsibe simítjuk a masszát, és 15-20 perc alatt készre sütjük. Kiemeljük, majd még forrón egy konyharuha segítségével feltekerjük. Hagyjuk kihűlni.
Közben az epret megtisztítjuk, a túrót pedig tejföllel és kevés vaníliás porcukorral habosra keverjük. A kihűlt piskótatekercset kisimítjuk, majd megkenjük eperdzsemmel. Ha sok időnk van és sok eprünk, akkor ezt a dzsemet frissen magunk is elkészíthetjük, a gyümölcsöt kevés cukorral folyamatos kevergetés mellett 20-30 perc alatt szét tudjuk főzni, és már készen is van a házi dzsem. Ha nincs erre időnk, akkor használhatunk akár boltit is. Az eperdzsemes rétegre simítjuk a túrókrémet, de vigyázzunk arra, hogy ne kenjük egészen a széléig, máskülönben a feltekerésnél ki fog buggyanni a tekercsből. Óvatosan, de elég szorosan feltekerjük a roládot, majd a tetejét porcukorral meghintjük és egész vagy félbevágott eperszemekkel díszítjük. Fogyasztás előtt tegyük legalább egy órára a hűtőbe, hogy könnyebb legyen szeletelni.
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.