Hozzávalók
170 g étcsokoládé
310 g cukor
450 g vaj
1 g só
120 ml víz
120 ml grand marnier
220 ml tejszín
4 db tojás
Elkészítés
Az oldalégőre felhelyezett vízzel teli lábas felé tegyél egy másik edényt, amibe jöhet a csokoládé. Így olvaszd meg az étcsokit.
A tojássárgákat választ el a fehérjétől, majd a sárgákat kezd el a cukorral (kivéve két evőkanállal) összemelegíteni. Fontos, hogy ne legyen túl forró a tojás, mert hamar kicsapódik. Folytonos keverés mellett, sűrítsd be a tojást, majd rögtön vedd le a tűzről.
A még meleg tojást egy nagyobb tálba öntve keverd el a Grand Marnierrel.
A langyos csokoládét közben keverd el a vajjal, majd az így kapott egynemű masszát add a tojássárgás keverékhez.
Ezután verd fel keményre a tejszínt, majd ezt is keverd óvatosan a csokoládés masszához.
Utolsó lépésként a félretett tojásfehérjét kell felverni a két kanál meghagyott cukorral. A fehérje ne legyen teljesen szilárd, mert úgy nagyon nehéz lesz a keverékhez adagolni.
Ezt is add a csokoládé moussehoz, majd poharakba kanalazva hűtsd le őket.
Extra tippek:
A csokoládé melegítése során figyelj arra, hogy a csoki edénye ne érjen bele a vízbe, csak a gőz melegítse alulról. Minél magasabb zsírszázalékú tejszínnel dolgozol annál könnyebb dolgod lesz és a végeredmény is annál finomabb. De 30 %-nál semmiképp ne add alább.
Ha még meleg a mousse, mikor poharakba szeded, folpackkal takard le őket, így nem képződik „bőr” a tetején. Akár egy nappal a vendégek érkezése előtt is elkészítheted.
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.