Szerintem a dara felfújtat senkinek sem kell bemutatni. Pici csavar most azért került bele: a búzadara egy részét kókuszreszelékkel helyettesítettem, és tettem még bele egy kis ananászt is. Gluténmentes diétában a búzadarát rizsdarával, laktózmentes táplálkozás esetén pedig a tejet kókusztejjel helyettesíthetitek. A süti nyírfacukorral vagy egyéb édesítővel is elkészíthető, tehát a mentes étkezés egyik alapdesszertje lehet a fent felsorolt változtatásokkal.
Hozzávalók:
4-6 adaghoz
7 dl tej
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg búzadara
3 dkg kókuszreszelék
fél citrom lereszelt héja
4 tojás
5 dkg vaj + a forma kikenéséhez
15 dkg ananász (friss vagy konzerv)
porcukor és gránátalmamagok a díszítéshez
Elkészítés:
A tejet vastag aljú lábasba öntjük, forralni kezdjük. Hozzáadjuk a kétféle cukrot, majd folyamatos keverés mellett a búzadarát és a kókuszreszeléket is. Belereszeljük a citromhéjat, és kevergetve sűrű állagú masszává főzzük. Lehúzzuk a tűzről, pár percet állni hagyjuk.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket lágy habbá verjük.
A tojássárgájákat habosra keverjük a puha vajjal. Ezután hőkiegyenlítést végzünk: fokozatosan néhány evőkanálnyi masszát adunk a tojáshoz, és simára keverjük. Ezzel elkerülhetjük, hogy a forró darában összeugorjon a tojás.
A darát összekeverjük a hőkiegyenlített tojásos-vajas keverékkel, majd hozzáadjuk a kockázott ananászt is. Végül óvatosan, spatulával beleforgatjuk a tojásfehérjehabot.
A tésztát vajjal kikent sütőtálba öntjük, és 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Addig sütjük, amíg tűpróbával ellenőrizve már a közepe sem ragad. (A sütési idő függ a tészta vastagságától, nekem 40 percre volt szükségem, 25 perc után a süti tetejét letakartam alufóliával.)
A kész felfújtat porcukorral megszórva, gránátalma magokkal díszítve tálaljuk. Langyosan a legfinomabb.
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.